Reisverslag deel I: de aanloop

We reisden we eerst af naar Leh. Dit was een goeie 30+ uur rijden vanuit Delhi over eindeloze haarspeldbochten, hoge passen en langs diepe afgronden met hier en daar al wat sneeuw! (Zie de uitgezette route op deze kaart). We kregen daar een goede 3 daagse introductie in het Indiase verkeer: links rijden, veel toeteren, vooral met zoveel mogelijk mensen op de weg rijden en eventueel de rechter berm in als inhalen niet helemaal lukt. Gelukkig was onze chauf, Mr. Sing, goedgemutst en ook erg fortuinlijk...

Slapen in comfortabele tenten in Keylong

5300 meter hoge pas, "unbelievable is not it?"

In Leh hadden we nog twee dagen om de laatste spullen te kopen (lang zoeken naar gasblikjes), en het oude koninklijke paleis en de Shanti stupa te bezoeken, waar toevallig ook de Indiase minister van Onderwijs rondliep, die — na stug aandringen van JW - natuurlijk heel graag met wat Nederlandse technische studenten op de foto wilde.

Uitzicht op de Stok-range vanuit Leh. Er achter ligt de KY

Hoofdstraat van Leh

Uitzicht vanuit het paleis over Leh

Koning Raoul

Shanti Stupa

Toen begon eindelijk de trekking! Om goed te acclimatiseren — en uberhaupt bij de berg te komen — liepen we in 7 dagen naar het einde van de Markha vallei. Op dag twee sliepen we al op 4600m (GPS track), met de dag erna een 4900m hoge pas (GPS Track, waar we ons eerste topje van 5200m aan vast plakte. Daarna daalde we naar ongeveer 3300m de Markha vallei in om daardoorheen langzaam omhoog (zo'n 500m stijgen per dag) richting basecamp te lopen. Het landschap was ruig met aan weerszij rotsen en puinhelling vol stenen, alleen in het dal zelf was begroeiing rondom de rivier. Dat was wel zo prettig voor de schaduw, want de dagen konden goed warm zijn. We volgden de rivier waar we vaak doorheen moesten waden, soms zelfs kniediep, waarbij we gearmd naar de overkant moesten om de sterke stroom te trotseren.

's Avonds sliepen we een paar honderd meter hoger in ons kamp dat was ingericht met kleine tentjes om in te slapen en twee grote tenten voor het koken en diner. De kok wist ons elke dag weer te verrassen met een nieuwe maaltijd uit zijn gelimiteerde aanbod van rijst, pasta, groenten en blikvoer. Wel hield ie ervan om ons rijst met pasta en aardappelen te serveren, genoeg carbs dus. Dandy de kitchenboy serveerde alles vol toewijding uit. Ons team bestond verder nog uit 12 paarden aangevoerd door twee paardenmannen, die alles droegen en zodat wij met een dagrugzakje op pad konden. Tenslotte hadden we Puspa onze gids en zijn hulp Yogish. Tot en met vandaag is het ons nog steeds niet helemaal duidelijk hoe ervaren ze zijn, mede doordat ze niet erg doortastend handelden en geen eigen gear bij zich hadden...

Links de koks-tent, de mess-tent en er achter onze tentjes

Mr. Chang voert onze 12 paarden aan

Op de 5e dag konden we dan eindelijk de berg aanschouwen waar we al zo lang op foto's naar getuurd hadden! Daar zou het gaan gebeuren! De dagen erna liet hij zich steeds beter bekijken en begonnen we de verschillende geplande routes te herkennen. En op dag 7 kwamen we dan eindelijk aan in basecamp! (GPS Track Ons thuis voor de komende 9 dagen. Basecamp lag op 5000m, waar nog iets meer dan 50% zuurstof is vergeleken met zee niveau.

Eerste zicht op de KY!

Daar aangekomen moest er natuurlijk wel gelijk wat verkenning gemaakt worden. Eén team ging richting de KYI en heeft de mogelijke spot voor high-camp verkend, 't andere team ging vast de route van de KYII verkennen, tot ongeveer 5400m, opdat het makkelijker zou zijn dat twee dagen erna in het donker te lopen.

De KY, met in de voorgrond schapies, belangrijk voor het verhaal van morgen! :)

Foto's en verhaal van deel II, de beklimming, volgen morgen!

Alle moves:
11/7: http://www.movescount.com/moves/move71304335
12/7: http://www.movescount.com/moves/move71304333
13/7: http://www.movescount.com/moves/move71304327
14/7: http://www.movescount.com/moves/move71304321 (begin Markha vallei)
15/7: http://www.movescount.com/moves/move71304315
16/7: http://www.movescount.com/moves/move71304306
17/7: http://www.movescount.com/moves/move71304297 (aankomst BC)