Message from India @ 15:06 09-07

Bro,

"Darling I like you but not so fast"

Mr. Sing, onze chauffeur, heeft ons de afgelopen drie dagen over smalle paadjes, een eindeloze hoeveelheid hobbels en langs hoge afgronden veilig van Delhi naar Leh weten te brengen. Daarmee zijn we de Himalaya overgestoken! We 1000 km afgelegd, met daarin 4 passen van over de 4000m, met als hoogste de Taglangla pas op 5328m.

Tangla

De eerste dag was taai door de hitte, die ongeveer de eerste 9 van de totale 18 uur (!) aanhield. Daarna gingen we omhoog richting Manali. Na nog drie uurtjes file te hebben ingekopt doordat Indiƫrs vrij aso rijden en alle ruimte, ook op de andere baan vullen, waardoor tegenliggers er niet meer door kunnen, en andersom hetzelfde. Toeteren betekent daarbij: hallo, ga uit de weg, ik kom inhalen, je mag inhalen, flikker op, en vast nog wel wat meer. Wij kijken dus niet bepaald meer om als er getoeterd wordt. Gelukkig was Mr. Sing wel erg bedreven met de toeter.

Trucks

De tweede dag was wat rustiger, slechts 7 uur in de auto, en aangezien we hier al echt in de bergen zaten, was het ook wat beter uit te houden qua temperatuur, met af en toe een sneeuw pas.

Sneeuw pas

We eindigden in een mooi tentenkamp aan de rivier. Na een goeie maaltijd was er entertainment aan het kampvuur, een paar Sikhs met wat te veel whiskey op gaven een mooi staaltje Indiase dans op.

Dag drie, hel van de Himalaya met drie miljoen hobbels en vierduizend haarspeld bochten. Mr. Sing trapt in ieder geval het gas zo hard mogelijk in om toch een gemiddelde van 20km/uur te halen. We zijn nog nooit zo door elkaar geschud, slapen en lezen was praktisch onmogelijk, maar onderweg genoten we van het uitzicht op de besneeuwde toppen en mooie valleien. Daarnaast waren er spannende situaties waarbij tegenliggers vakkundig door Mr. Sing van de weg werden gedrukt, en vermaakten we ons met de eindeloze, door de locale stagiair in Google Translate vertaalde levenswijsheden. De eerste staat al hierboven, maar ook de volgende kunnen we jullie niet onthouden:

Dont gossip let him drive
Drive on horse power not on rum power
After whiskey driving risky
Its not rally enjoy the valley
Know aids no aids (wtf??)
Eager to last, why drive fast
Three enemies of the road, liquor, speed, and load
If you sleep your family will weep
In India: left is right and right is wrong
Better be mr late than late mister
Shortcuts may cut your life short
Dont be a gama in the land of the lama
A: active alert avoid accident
Be gentle with my curves
Speed thrills but also kills

We zitten nu in Leh, een fijn stadje aan de noordkant van de Himalaya met veel groen, nauwe straatjes en mooie versierde huizen. We hebben hier twee dagen om aan de hoogte te wennen -- we slapen hier op 3700 meter. Vandaag hebben we de laatste benodigdheden voor onze trek gekocht, en morgen gaan we nog de lokale bezienswaardigheden bekijken zoals het paleis en een paar van de grote hoeveelheid tempels. Overmorgen begint dan echt onze trektocht!

Alles is geregeld en we hebben er zin in. Als het goed is hebben we morgen alle paperassen voor een Indiase simkaart gereed (4 pasfoto's, kopie van paspoort en visum, kopie van paspoort van een local -- de taxi chauffeur in dit geval -- en diens handtekeningen op alle papieren...). Dan hebben we hopelijk nog ergens bereik in de vallei om wat van ons te laten horen. Dus als er de komende 3 weken geen update meer verschijnt weet je waarom.

Groeten van de hele crew! Wish us luck!